Organismul tău produce în mod natural cea mai mare parte a colesterolului de care are nevoie.1
Un stil de viață nesănătos sau, uneori o afectiune genetică face ca organismul tău să producă mai mult colesterol decât are nevoie (incluzând şi colesterolul „rău”). Acestea sunt principalele cauze ale colesterolului ridicat pentru majoritatea oamenilor.2
Dacă tu sau membri ai familiei tale aveţi valori foarte mari ale colesterolului sau deja aţi dezvoltat o boală de inimă, ar fi bine să mergeţi de urgenţă la medic pentru a vă evalua nivelul de risc şi a afla care sunt valorile recomandate pentru colesterolul LDL în cazul vostru.2-4
Comportamentele care pot afecta în mod negativ nivelul de colesterol includ:
Dieta nesănătoasă:
Aportul crescut de grăsimi saturate conduce la creşterea concentraţiei LDL-C şi în consecinţă la creşterea riscului de a face o boală cardiovasculară. Consumul de grăsimi saturate ar trebui să fie de <10% din totalul aportului caloric, iar la persoanele cu colesterol crescut ar trebui redus la <7%.2
Citeşte mai mult despre grăsimile saturate
Din punct de vedere chimic, grăsimile saturate sunt pur și simplu molecule de grăsime care nu au legături duble între atomii de carbon, deoarece sunt saturate cu atomi de hidrogen. Grăsimile saturate sunt de obicei solide la temperatura camerei.5
Sedentarismul:
A fost demonstrat că nivelul crescut de colesterol din sânge (atât colesterolul total, colesterolul rău – LDL colesterol şi cel scăzut de colesterol bun) este influenţat de gradul de activitate fizică: aceasta, împreună cu modificarea alimentaţiei contribuie la scăderea nivelului de colesterol total şi creşterea nivelului de colesterol “bun”.2
Citește mai multe despre beneficiile activității fizice.
Fumatul sau expunerea la fum de tutun:
A fi supraponderal sau obez:
Supraponderalitatea, obezitatea şi, în special, obezitatea de tip abdominal contribuie la apariţia unor perturbari metabolice din care face parte şi dislipidemia.
Citeşte mai multe despre cum puteţi modifica greutatea corporală
Referinţe:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470561/, accesat la data de 28.07.2025
2. 2019 ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias: lipid modification to reduce cardiovascular risk; European Heart Journal (2019) 00, 1-178
3. https://www.heart.org/en/health-topics/cholesterol/about-cholesterol, accesat la data de 28.07.2025
4. https://www.heart.org/-/media/files/health-topics/cholesterol/my-cholesterol-guide-english.pdf?la=en, accesat la data de 28.07.2025
5. https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/saturated-fats, accesat la data de 28.07.2025
6. 2019 ACC/AHA Guideline on the Primary Prevention of Cardiovascular Disease, JACC vol. 74, No. 10, 20 1 9 : e 1 7 7 – 2 3 2

