Dieta în sindromul metabolic

Dieta în sindromul metabolic

Când acești factori de risc se întâlnesc la o persoană, riscul ca persoana respectivă să dezvolte boala coronariană, accident vascular cerebral și diabet zaharat este mult mai mare decât la persoanele la care acești factori de risc nu se întâlnesc concomitent.1

Cum se stabilește diagnosticul de sindrom metabolic?

*CT=colesterol total; LDL-C=colesterol cu densitate scăzută (“colesterol rău”);

HDL-C=colesterol cu densitate mare (“colesterol bun”); TG=trigliceride; HTA=hipertensiune arterială

De ce este important să recunoaștem și să tratăm sindromul metabolic?

Pacienții cu sindrom metabolic netratat asociază un risc crescut de a dezvolta complicații cardiovasculare, infarct miocardic, accident vascular cerebral și diabet zaharat de tip 21. Bolile cardiovasculare datorate aterosclerozei (depuneri de material lipidic pe pereții arterelor) constituie cea mai fecventă cauză de mortalitate prematură și de invaliditate2.

Cum trebuie să tratăm sindromul metabolic

Putem începe cu1,3:

  • acordarea unei atenții sporite la ce și cum mâncăm
  • exerciții fizice de intensitate moderată, minim 30 minute/zi
  • renunțarea la fumat
  • reducerea aportului de alcool, recomandat fiind evitarea completă

 

O alimentație sănătoasă nu ține doar de lucrurile pe care trebuie să le faci, ci și de cele pe care nu trebuie să le faci. Vezi aici ce greșeli de alimentație ai putea face chiar acum fără să-ți dai seama:

Dieta - alimente recomandate1,3

Carne

Pui și curcan (fără piele), carne de vită (o dată/săptămână), friptură la grătar, iepure (o dată/săptămână), fazan, carne de vânat (o dată/săptămână), proteine din soia (substitut de carne), pește slab (șalău, știucă, păstrăv, pește oceanic – proaspăt, conservat, congelat, marinat)

Fructe și legume

Orice fruct, salată verde, mazăre, fasole, linte, năut, cartofi (copți), măsline; ghiveci de legume – cu tipurile de ulei permise (1 lingură/zi); fructele și legumele pot fi proaspete, conservate, congelate.

Ouă și produse lactate

Ouă – maxim 2/săptămână (fierte), lapte și iaurt degresat, lapte de soia, brânză de vaci slabă, caș cu conținut scăzut în grăsime.

Produse de panificație și cereale

Pâine graham, pâine integrală, paste și cereale integrale, făină integrală, fulgi de ovăz.

Dulciuri și băuturi

Gem fără zahăr, marmeladă, miere, ceai, cafea, apă minerală.

Dieta în sindromul metabolic
Scroll to top