Dieta mediteraneană nu este o dietă în sens restrictiv, ci un mod de alimentație echilibrat, inspirat din bucătăria tradițională a țărilor din jurul Mării Mediterane. Este recunoscută pentru beneficiile sale asupra sănătății inimii și pentru prevenirea bolilor cronice.
Dieta mediteraneană se concentrează pe:
Aromă naturală, mai puțină sare
Condimentele și ierburile aromatice sunt folosite în locul sării pentru a da gust preparatelor.
Grup alimentar | Frecvență recomandată | Detalii |
Fructe și legume | 4+ porții de legume și 2–3 porții de fructe zilnic. | O porție de fructe înseamnă un fruct întreg de mărime medie sau o cană cu fructe tăiate. O porție de legume înseamnă două căni de legume cu frunze (ex. salată verde), o cană de legume crude sau o jumătate de cană de legume gătite |
Cereale integrale | Zilnic | Pâine integrală, paste integrale, bulgur, orz, orez brun Dacă ai un aport zilnic de aproximativ 2.000 de calorii, urmărește să consumi cel puțin 85 de grame de cereale integrale pe zi. Poți obține aproximativ 28 de grame din: · felie de pâine integrală, · cană de cereale gata preparate, · sau o jumătate de cană de orez sau paste fierte. |
Leguminoase şi nuci | Zilnic | Nuci 4 porții/săptămână (1 porție = 1/4 cană). Leguminoase – fasole, linte |
Peşte şi fructe de mare | De cel puţin 2 ori pe săptămână | O porție de pește pentru adulți este de aproximativ 85–140 de grame Alegeri sănătoase includ: ton proaspăt sau conservat în apă, somon, păstrăv, macrou și hering.
|
Lactate | Zilnic, în cantităţi moderate | Include lactate sănătoase. Alegeri bune sunt: · laptele degresat sau cu 1% grăsime, · brânza de vaci slabă, · iaurt grecesc sau iaurt simplu cu conținut scăzut de grăsimi. Limitează consumul de brânzeturi grase – o porție este de mărimea a patru zaruri. Redu și produsele lactate bogate în grăsimi, cum ar fi: laptele integral, untul, margarina și înghețata. |
Carne roşie | Rar (ocazional) | Redu consumul de carne roșie și procesată. Alege în schimb pește, carne de pasăre sau fasole. Dacă mănânci carne, asigură-te că este slabă, în porții mici, și îndepărtează grăsimea vizibilă înainte de gătire. |
Ouă şi carne albă | De câteva ori pe săptămână |
Dă gust cu mirodenii!
Folosește ierburi aromatice și condimente pentru a intensifica gustul preparatelor și pentru a reduce nevoia de sare.
Dieta mediteraneană este adaptabilă și ușor de integrat în stilul de viață zilnic. Cu puțin efort, poate deveni un mod plăcut, gustos și sănătos de a trăi.
Referinţe:
1. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/mediterranean-diet/art-20047801– accesat la data de 1.07.2025

