Grăsimile sunt o parte importantă a unei diete sănătoase. Corpul nostru are nevoie de grăsimi pentru o funcţionare optimă. Ele reprezintă o sursă bună de energie şi furnizează elemente esenţiale pentru celulele corpului. Unele grăsimi sunt bune pentru noi, în timp ce altele ar trebui limitate cât mai mult. (Conform OMS, grăsimile saturate nu trebuie să depăşească 10 % din energia zilnică – ideal < 6 % –, iar grăsimile-trans < 1 %)
Cum ştim care sunt bune şi care sunt rele şi de ce?
Grăsimile “rele”:
Grăsimile “bune”:
Sfaturi pentru o alimentaţie sănătoasă:
Referinţe:
1. Mach F. et al., “2021 ESC Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice.” European Heart Journal, 2021;42(34):3227–3337.
2. https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/saturated-fats, accesat la data de 19.06.2025
3. World Health Organization. Saturated fatty acid and trans-fatty acid intake for adults and children: WHO guideline. Geneva: 17 iulie 2023. ISBN 978-92-4-007363-0
4. https://lege5.ro/Gratuit/geztgmztge3dm/ghidul-de-definitii-si-termeni-folositi-in-industria-laptelui-din-08022023, accesat la data de 23.06.2025

